Heb je net als ik ook zoveel Valentijnskaartjes gehad, twee maanden geleden? Geen één dus! Lig ik niet goed meer in de markt? Ben ik afgeschreven? Of nog erger, ben ik een oude taart?! Welnee! Je geheime minnaar is dichterbij dan je denkt!
Je kunt je door allerlei gebeurtenissen snel van de wijs raken. Bijvoorbeeld wanneer je geen enkel Valentijnskaartje ontvangt, als je niet wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek of jouw leidinggevende jou nooit vraagt voor nieuwe projecten. Je kunt dan gaan denken: “Ik ben te oud” of “Ik ben niet goed genoeg”. Dit soort gedachten noemen we ondermijnende gedachten. Je wordt er niet vrolijk van. Als je dit soort gedachten gelooft, ga je ook zo handelen en dan krijg je automatisch gelijk. Gemiddeld hebben we 40.000 onbewuste gedachten per dag en 80% hiervan is negatief. Vaak hebben we niet in de gaten dat we zo denken. Tegelijkertijd zijn juist deze onbewuste gedachten bepalend voor hoe we in het leven staan.

 

Onbewuste gedachten

Deze onbewuste gedachten ontstaan in je jongere jaren. De rol van je ouders is hierin ondere andere belangrijk. Wat hebben ze tegen je gezegd en hoe gedragen ze zich ten opzichte van jou. Ook hoe je op school bent benaderd door klasgenoten en leraren, bepaalt hoe je over jezelf denkt. Al deze onbewuste gedachten kunnen belemmeringen opwerpen voor jouw gedrag en houding. Zo bepalen al deze onbewuste programmeringen voor een groot deel ons succes in het dagelijkse leven of in de liefde.

Eerlijk kijken naar jezelf

Als je verandering wilt aanbrengen in je leven, dan is het belangrijk om eerst even puin te ruimen. Zijn er ondermijnende gedachten die jou blokkeren om de juiste baan of partner te vinden? Durf je echt heel eerlijk naar jezelf te kijken? Zodra je onbevangen kijkt naar de onbewuste gedachten en de bijhorende emoties toelaat, merk je dat deze gedachten jou niet meer in de greep hebben.
Je hoeft jezelf niet meer groot te houden of gedachten te onderdrukken. Hierdoor komt er energie vrij. Energie om uit je comfortzone te komen en acties te ondernemen om succes aan te trekken.

Jouw geheime minnaar

Tja, wie is nou jouw geheime minnaar? Dat is degene die ziet dat je ondermijnend denkt over jezelf en jezelf blokkeert om acties te ondernemen. Jouw geheime minnaar is jouw stille getuige die alles vanuit mededogen waarneemt. Dat is degene die ervoor zorgt dat je helder blijft nadenken en dat je niet laat meeslepen door allerlei emoties. Je kan dan rustig observeren wat er gebeurt en aanwezig blijven bij alles wat er gebeurt. De stille getuige zorgt ervoor dat je bewust blijft met wat er van binnen bij jou plaatsvindt (aan gedachten en gevoelens). Mindfulness is een perfecte methode om meer bewust te worden van jouw ondermijnende gedachten die jou blokkeren om stappen te ondernemen op de arbeidsmarkt.
Ben je nieuwsgierig geworden naar jouw ondermijnende gedachten? Deze maand geef ik drie telefonische consults om dieper in te gaan op jouw onbewuste en hoe je hierin verandering aanbrengt.