Als kind al was ik geboeid door de verhalen over mijn voorouders. Mijn vader spreekt vol trots over mijn oma. Ik voel me sterk met haar verbonden: haar doorzettingsvermogen, zachte uitstraling en liefde herken ik in mijzelf. Maar die verbondenheid heeft een keerzijde…

We hebben namelijk ook te maken de venijnige complexen van onze voorouders. Mijn opa liet mijn oma plotseling in de steek. Daardoor werd het voor haar echt overleven om haar kinderen met een volle maag naar school te sturen. Mijn oma cijferde zichzelf weg, om haar kinderen met de beschikbare middelen zo goed mogelijk op te voeden. Maar na de mulo moest mijn vader gaan werken om financieel bij te dragen aan het huishouden. Verder leren zat er niet in. Mijn moeder heeft vergelijkbare ervaringen. Zo hebben mijn ouders geleerd zichzelf weg te cijferen voor de familie.

Natuurlijk heeft dit ook effect op mij gehad. Vanuit de vrouwelijk lijn heb ik geleerd om mezelf niet op de eerste plaats te zetten. In acquisitiegesprekken had ik hier last van. Ik voelde me niet waardig genoeg om de juiste prijs voor mijn diensten te vragen. In relaties was ik heel onzeker en in contact met directeuren of leidinggevenden stelde ik me volgzaam op.

Ik kan natuurlijk mijn moeder en oma’s hiervan de schuld geven. En ik kan ook een goede innerlijke ouder in mezelf te ontwikkelen. Dat betekent dat ik liefdevol kijk naar mijn gedragspatronen en trouw blijf aan mezelf. Ik zie het leven als reis. Onderweg maak ik mezelf steeds verder los van het familiekarma door emoties bewust te doorleven, zaken uit het verleden te vergeven en dankbaar te zijn voor de talenten én pijn van mijn familie. De pijn van mijn familie heb ik bewust gekozen, want ik geloof dat wij als ziel onze aardse familie uitkiezen om te evolueren in dit leven. De pijn van mijn familie is het huiswerk waar ik in dit leven aan mag werken. Dus is familiekarma een vloek of een zegen? Beide. En daar heb ik vrede mee!

Op 12 oktober as. geef ik een workshop Familiekarma een vloek of een zegen? https://www.vistanova.nl/opleiding/ws_171001/, voor ervaren coaches die gewend zijn om biografisch werken in te zetten als instrument. Ik laat je kennismaken met mijn eigentijdse methodiek om de diepere lagen van de cliënt aan te raken en te helen. Doe je mee?