Zoals je nu misschien van mij weet, heb ik de afgelopen 25 jaar allerlei workshops en therapieën gevolgd om mezelf te helen omdat ik gewoon niet gelukkig was terwijl ik alles had wat mijn hartje begeerde. Zoals een hele goede baan als opleidingsadviseur in de financiële sector, een hele lieve partner, prachtig mooi boerderijtje uit 1860 en twee keer per jaar op vakantie kunnen gaan.

Ik had een diepgewortelde onzekerheid in mij die ik wist weg te poetsen om vooral stoer te zijn. Daarnaast was ik (persoonlijk) onzichtbaar in mijn werk en ik verschool mezelf achter een professioneel masker.

Dit gedrag kom ik trouwens regelmatig tegen in het werken met mijn cliënten. Blijkbaar is het gemakkelijk voor ons vrouwen om op professionele titel wel zichtbaar te zijn. Want dan heb je toch een alibi. En op persoonlijke titel laat je het af weten. Je struggles, angsten en onzekerheden durf je niet te laten zien, bang dat je door de mand valt.

In mijn zoektocht naar heling ontdekte ik een aantal universele archetypes die mij konden helpen om mijn leven te transformeren. Juist door contact te maken met de archetypes (mother – amazon – sexy woman – playful girl – queen) merkte ik dat ik heel voorzichtig mijn gedragspatronen en overtuigingen ging veranderen en steeds meer lef had om uit mijn comfortzone te komen. Hier vind je meer informatie over de archetypes.

Want eenmaal geproefd aan de vrijheid om volledig mijzelf te zijn, zorgde ervoor dat ik hongerig werd naar meer vrijheid. Je bevrijdt jezelf door allerlei beperkende gedachten over jezelf onder de loep te nemen. Je komt achter je beperkende gedachten als je jouw weerstand om iets te ondernemen, gaat onderzoeken.  Bijvoorbeeld waarom voel je weerstand om je moeder te bellen. Wat houdt je hierin tegen. Door te beginnen met flow schrijven waarbij alles gewoon gezegd mag worden, ontdek je vanzelf het antwoord hierin. En je blijft schrijven totdat je bij de wortel komt. Soms komen er emoties vrij. Juist door de emoties gewoon te laten gaan en ze niet te veroordelen of je moeder de schuld te geven, begint vanzelf het lichaam zich te helen. De blokkade wordt opgeheven en je krijgt inzicht waarom je handelt zoals je handelt. Op het moment dat je voor jezelf de wijze les hieruit leert, lost ook de weerstand op.  Het geheim is gewoon door de emoties te gaan en deze niet uit de weg te gaan.

Dus het begint met te onderzoeken waarom je weerstand hebt om iets te doen. Als oefening zou ik niet meteen een groot thema pakken. Begin met een situatie op het werk. Onderzoek in alle vrijheid en nieuwsgierigheid jouw gedachten over de situatie door erover te schrijven. Welke aannames en overtuigingen kom je tegen? Wat zegt dit over jou? Waar ben je bang voor? Laat de tekst voor een paar dagen rusten. En als je het weer opnieuw leest, welke wijze les haal je er voor jezelf eruit?

Ik ben benieuwd wat deze wijze van reflecteren jou heeft gebracht. Als je het leuk vindt, mag je dit met mij delen.

Take care! X