Ik zit in een restaurant te wachten op mijn afspraak. Verderop aan een tafeltje zie ik twee mannen zitten. De één ziet er heel strak uit in een prachtig maatwerkpak en van bommel schoenen. Een jonge gozer van begin 30 jaar met heerlijke jeugdige uitstraling. De ander is een oudere man van rond 50 jaar, informeel gekleed in een spijkerbroek met sweater en ziet er nonchalant uit. Hij lijkt op een stoere motorrijder. Ze praten over Johan Cruijff, een man die ik bewonder vanwege zijn amsterdamse brutaliteit. Opeens krijgt het gesprek een hele andere wending. Ik hoor de oudere stoere man op een teleurstellende wijze zeggen ik ben wéér afgewezen. Oh, zegt de jonge gozer dat komt vast door je leeftijd. Dan volgt een diepe zucht van de oudere man.

Dit is zo herkenbaar voor mij want regelmatig hoor ik van mijn klanten dat het geen zin heeft om te solliciteren vanwege hun leeftijd. Ik zie dan de hangende schouders en een te neergeslagen blik. Er is dan weinig waardigheid en trots te zien in de ogen van de persoon. Het raakt me om te ervaren hoe iemand zo kan wegzakken in zichzelf.

Hoe zorg je ervoor dat je in je kracht blijft staan?  

Allereerst is het belangrijk om in jezelf te blijven geloven, ook al heb je vele afwijzingen moeten incasseren. Een afwijzing zegt niets over jouw waardigheid als mens. Je bent op dat moment gewoon niet de juiste kandidaat voor die vacature. Het heeft geen zin om jezelf gek te maken met allerlei negatieve gedachten of aannames.

Je kunt er veel beter voor zorgen dat je de werkeloze periode zinvol gebruikt naast het solliciteren. Misschien wordt het tijd om de badkamer op te knappen of de schuur op te ruimen. Nu heb je de tijd om meer aandacht te besteden aan de kinderen of je vrouw te verwennen met een zelfgemaakte appeltaart. Met andere woorden maak van een nood een deugd. Dit noemen we omdenken. Op deze site http://omdenken.nl/ vind je meerdere voorbeelden van omdenken.

Ouder worden heeft nadelen, en ook vele voordelen. Doordat je al langer op deze aardbol rondloopt, weet je nu onderhand dat het leven altijd anders verloopt. Jezelf gek maken, heeft geen enkele zin. Relativeren en vertrouwen hebben in het leven zijn talenten van een oude vos. Je mag dan wel je haren verliezen, maar je verliest nooit je streken!