Hoe komt het toch dat sommige mensen op een netwerkbijeenkomst zo gemakkelijk contact maken, terwijl het anderen veel moeite kost om kennis te maken met onbekenden. Deze vraag hield mij bezig nadat ik vorige maand voor het eerst in mijn leven een netwerkbijeenkomst voor ondernemers bezocht in Brabant.  

Business ontmoet Business

Netwerken, is zeg maar niet mijn ding. Bij vertrek zeg ik dus tegen Wijnand, mijn partner, “Als het niets is, ben ik binnen een half uur weer thuis.” Op weg naar de bijeenkomst voel ik vlinders in mijn buik. Voor mij een teken dat ik uit mijn comfortzone kom. De parkeerplaats staat helemaal vol en even overweeg ik om huiswaarts te gaan. Ik spreek mezelf streng toe, haal diep adem en stap uit mijn auto. Ik kom binnen in een grote zaal vol onbekende mensen. Daar sta ik dan in mijn mooie jurk en mijn tas in mijn hand. Wat nu? Ik ren naar de bar en bestel een glas witte wijn. Aan een statafel iets verderop praat een groepje mensen geanimeerd met elkaar. Kan ik me zo maar opdringen in hun gesprek? Ik besluit nog even te wachten en hoop op een geweldige ingeving. Vanuit het niets komt een charmante heer met grijze haren op mij afgestormd, met zijn mobiel in de hand. “Ik heb een afspraak met een businessrelatie, maar kan haar nergens vinden”, zegt hij. Ik kijk hem lachend aan. “Stop die mobiel weg, want hier staat ze!” flap ik er zomaar uit. Hij heet Harry. We maken de hele avond lol en filosoferen over het leven. Iets na twaalven rol ik mijn bed in. Moe, maar voldaan. Wat was het een mooie avond!

Het geheim

De volgende dag geniet ik nog na van mijn geweldige eerste netwerkavond-ervaring. Plots begint me te dagen wat Harry nu eigenlijk deed. Wat zijn geheim is van netwerken.

Allereerst gaf hij mij zijn volledige aandacht. Hij stopte zijn mobiel onmiddellijk in zijn jaszak en vroeg hoe ik hier verzeild ben geraakt. Ik vertelde hem dat ik helemaal alleen was en eigenlijk een hekel heb aan netwerken, omdat ik vind dat de meesten teveel bezig zijn om te laten zien hoe goed ze wel niet zijn. Vervolgens vertelde Harry me zijn levensverhaal waarin zijn nieuwe liefde een grote rol speelt. Hij liet me haar foto zien en een romantisch appje dat hij stuurde. Zijn mooie blauwe ogen stralen vol levenslust als hij over haar praat. Ik raakte hierdoor zo geïnspireerd dat ik hem vertel over mijn grote liefde. Ik vergat helemaal dat we met nog 500 andere mensen in de zaal stonden. Op een gegeven moment keek ik rond en zag dat bij onze tafel opeens meer mensen gezellig met elkaar stonden te praten. Zijn businessrelatie was gearriveerd en mijn inspiratiebron Harry gaf mij de kans om met haar te praten. Als een oude vriend ging hij de tafel rond. Hij maakte met iedereen spontaan contact en bracht de mensen samen. Deze man was heel dichtbij zichzelf en had lak aan wat anderen van hem denken. Hij is een vrije geest!

Bij het afscheid nemen fluisterde Harry in mijn oor: “Nooit je kaartje afgeven en ga vooral netwerken op jouw eigen wijze!” Een dag later vind ik in mijn mailbox een uitnodiging voor deelname aan een workshop van Peter. Hij is een vakgenoot. Wie weet is er een zaadje geplant voor een mooie samenwerking!

Het geheim van netwerken is oprecht geïnteresseerd zijn in een ander. Zie een netwerkbijeenkomst als een kroeg waar je in gesprek komt met gezellige mensen. Daar zeg je toch niet meteen “Wil je iets van mij kopen?” Als er een klik is, dan volgt de rest vanzelf. Daar ben ik van overtuigd. Mensen doen zaken met mensen. Niet met visitekaartjes of bedrijven. Op deze manier heb ik al weer veel zin in de volgende netwerkbijeenkomst.

Die is op 19 april in Tilburg en ik mag één introducé meenemen. Wil je ook jouw netwerk in Brabant vergroten? Stuur me een e-mail en ik neem je mee!

http://www.regio-business.nl/agenda/19-04-2016/bob-borrel-vapiano/