Pleasen. Een woord die we allemaal kennen en waar velen zich maar al te goed in herkennen. Het is een gedrag dat diep geworteld zit in onze natuurlijke behoefte om anderen tevreden te stellen, conflicten te vermijden en geaccepteerd te worden. Maar wat gebeurt er als dit verlangen om te pleasen de overhand neemt en onze eigen behoeften en authenticiteit in de schaduw stelt. In deze blog wil ik mijn persoonlijke reis met jou delen en hoe ik heb geleerd om mijn eigen geluk en welzijn op de eerste plaats te zetten.

Als klein meisje was ik een pleaser. Ik deed er alles aan om anderen tevreden te stellen, zelf als dat betekende dat ik mijn eigen grenzen moest overschrijden. Ik was bang om afgewezen te worden en wilde koste wat kost geliefd en geaccepteerd worden. Maar pas na de borstkanker begon ik me af te vragen of deze voortdurende zelfopoffering wel de juiste weg was naar een vervuld leven.

Het besef kwam geleidelijk, maar gestaag. Ik merk dat ik steeds meer moeite had om “nee”te zeggen, omdat ik bang was anderen teleur te stellen. Ik zag mezelf steeds vaker vastzitten in situaties waar ik me onprettig bij voelde, simpelweg omdat ik niet durfde op te komen voor mijn eigen behoeften. Het werd duidelijk dat ik een gezondere balans moest vinden tussen het pleasen van anderen en het pleasen van mezelf.

De eerste stap naar verandering was het erkennen van mijn eigen behoeften en verlangens. Ik begon mezelf af te vragen: “Wat wil ik echt? Wat maakt mij gelukkig?” Het was een uitdagende oefening, omdat ik mezelf zo lang had aangeleerd om mijn eigen verlangens opzij te zetten. Maar geleidelijk aan begon ik te beseffen dat ik alleen een vervuld leven kon leiden als ik mezelf toestond om mijn eigen weg te gaan.

Vervolgens moest ik leren om grenzen te stellen en “nee”te zeggen zonder mij schuldig te voelen. Dit was een van de moeilijkste aspecten van mijn reis. Ik besefte dat het niet mijn verantwoordelijkheid was om iedereen tevreden te stellen en dat mijn welzijn net zo belangrijk was als dat van anderen. Ik leerde dat het stellen van grenzen niet egoïstisch was, maar juist een daad van zelfliefde en zelfrespect.

Na verloop van tijd begon ik te merken dat mensen mijn grenzen respecteerden en dat mijn relaties gezonder werken. Door authentiek te zijn en mijn eigen behoeften serieus te nemen, trok ik mensen aan die mij waardeerden om wie ik werkelijk was. Mijn relaties werden dieper en meer vervullend omdat ik mezelf niet meer verschuilde achter een masker van pleasen. Ik ontdekte dat echte verbinding ontstaat wanneer je jezelf durft te laten, inclusief je eigen behoeften, wensen en grenzen.

Een ander belangrijk aspect van mijn reis was het ontwikkelen van zelfcompassie. Ik realiseerde me dat niet perfect hoefde te zijn en dat het oke was om fouten te maken. Ik leerde mezelf vriendelijk en liefdevol te behandelen, net zoals ik dat zou doen bij een goede vriend. Deze zelfcompassie gaf me de kracht om op te komen voor mezelf en mijn eigen geluk na te streven, zelfs als dat betekende dat ik anderen teleur moet stellen.

Het pad van pleasen naar authenticiteit was geen rechte lijn. Er waren momenten waarop ik terug viel in oude gewoonten en mezelf weer verloor in het pleasen van anderen. Maar telkens als dat gebeurde, herinnerde ik mezelf eraan dat ik de moed had om mijn eigen weg te gaan en mijn eigen behoeften serieus te nemen.

Nu, terwijl ik terugkijk op mijn reis, ben ik dankbaar voor elke stap die ik heb gezet. Het loslaten van pleasen heeft mij bevrijd en heeft mij de ruimte gegeven om te groeien en mijn volledige potentieel te omarmen. Ik heb geleerd dat het niet mijn verantwoordelijkheid is om anderen tevreden te stellen, maar om mezelf trouw te blijven en te leven vanuit mijn eigen waarde en verlangens.

Dus als je jezelf herkent in mijn verhaal en voelt dat je vastzit in het patroon van pleasen, weet dan dat er hoop is. Het vergt moed en doorzettingsvermogen om jezelf op de eerste plaats te zetten, maar het is een reis die het waard is. Je verdient het om authentiek te zijn, je eigen behoeften serieus te nemen en een leven te leiden dat in lijn is met wie je werkelijk bent.

Dus sta op, omarm je eigen kracht en begin vandaag nog met de reis naar authenticiteit. Je zult verbaasd zijn over de transformatie die plaatsvindt wanneer je jezelf toestaat om vrij te zijn van de last van pleasen en in plaats daarvan het geluk in jezelf te hebben.