Ellen kwam voor een coachingstraject omdat ze niet lekker in haar vel zat. Haar leidinggevende adviseerde haar om in gesprek te gaan met een coach om duidelijkheid te krijgen over zichzelf en wat ze verder wil in het werk. Ze had geen plezier meer in het werk en voelde zich altijd moe. Ook had ze  geen zin om leuke dingen met de kinderen of vriendinnen te doen.

Ze beseft eigenlijk nu pas dat ze de afgelopen jaren mede door de corona tropenjaren heeft gedraaid. Door de scheiding heeft ze het gevoel dat ze overal alleen voor staat. Het thuiswerken, kinderen helpen met onderwijs en voornamelijk thuis zijn eist nu zijn tol.

Gefrustreerd vertelt Ellen haar verhaal.

Herken je het gevoel dat je klem zit, machteloos voelt en dat je gevangen voelt in de huidige situatie?

Allereerst is het goed om te beseffen dat je de huidige situatie niet kunt veranderen. Heel vaak stoppen we veel energie om de situatie of de ander te veranderen en dat kost heel veel wilskracht. Daar loop je op leeg. Meestal ga je nog harder werken om zo de controle vast te houden en uiteindelijk kom je in een burnout terecht.

Nu vraag je jezelf natuurlijk af wat dan wel de oplossing is.

De oplossing is jouw mindset te veranderen want daar heb je wel invloed op. En dat begint met te beseffen dan je niet overal de controle op hebt. Begin deze week met opschrijven van de situatie. Noteer voor jezelf waar je invloed op hebt en waar heb je geen invloed. Je hebt invloed op zaken die jezelf kunt veranderen. Je kunt van de ander verwachten dat hij of zij gaat veranderen. Daarmee maak jezelf afhankelijk van de ander. Je kunt wel jouw mindset over de situatie veranderen.

Door altijd “aan te staan” geef je jezelf geen mentale rust om terug te schakelen. Juist door het terugschakelen creëer je ruimte in je geest waardoor je weer een helicopterview krijgt. Dit geldt zowel voor privé als werkleven.

Wat is jouw manier om terug te schakelen? Meestal is het iets waar je ook plezier van krijgt. Even met totaal iets anders bezig oftewel afstand nemen van de huidige situatie. Of gewoon in de tuin zitten en niets doen.

Wil je met mij sparren hoe je kunt terug schakelen?